Tässä päivä nyt sitten meneekin siivoillessa ja odotellessa illan luentoa. Riikka tulee hakemaan mut ja lähdetään Viikkiin kuuntelemaan luentoa koiran käyttäytymisestä, kognitiosta ja evoluutiosta. Varmasti mielenkiintoinen luento tulossa!

Santulla on taas poikienilta tiedossa kun olin eilenkin poissa koko illan. Eilen oli siis Lup-ilta ja kyllähän siellä keskustelua syntyi. Itseäni jäi harmittamaan vaan, kun aika loppui kesken ja oikein mihinkään asiaan ei saatu kunnollista ratkaisua. No pääasia oli se, että pääsi sanomaan mielipiteensä!:)

Suurin haaste mikä tulee jatkossa yhdistyksellämme olemaan on se, että kaksi kouluttajaa lopettaa eli meillä ei ole kouluttajana kun Minna, joka vetää (ONNEKSI) meijän alkeisryhmää. Muut ovat nyt sitten ilman kouluttajaa ja saa nähä miten asia ratkaistaan. Itse ilmottauduin vapaaehtoiseksi apukouluttajaksi, mutta kun olen vielä niin uusi, niin eihän mulla tietenkään ole riittävää kokemusta. Koiran hallittavuudesta ja kasvatuksesta voisin kyllä mieluusti antaa ohjeita, mutta itse pelastuskoirakoulutusta en osaisi kouluttaa.

Kokouksessa nousi esiin myös se "ongelma", että yhdistyksemme ei tuota tarpeeksi nopeasti hälykelpoisia koiria. Itselleen tuli vähän semmoinen tehdastuotanto-olo....Okei siinä mielessä olen samaa mieltä, että itsenikään mielestä kaikki koirat, jotka ovat koulutuksessa mukana eivät ole oikealla alalla, mutta kyllähän siinä ihminen oppii ja kenties seuraava koira onkin sitten jo varmasti hälykelpoinen koira. Onhan meillä Acunkin kanssa todella pitkä tie edessä, juuri ajateltaessa käyttäytymistä muiden koirien läsnäollessa. Muutenhan Acu toimii todella hyvin ja on oppinut ja edistynyt koulutuksessa todella nopeasti. Tässähän on kuitenkin kysymys vapaaehtoistyöstä ja olisihan se mielestäni aika rankka päätös, jos päätettäisiin, että ainoastaan tietyn rotuisia koira valittaisiin järjestöömme...Koiran käytös ja koulutus on kuitenkin loppupeleissä kiinni aina omistajasta, joten uskoisin, että suurin osa koirista sopii etsintätyöhön hyvin.

Kokouksessa käsiteltiin myös hallittavuutta. Meillä on ollut käytössä tottisnäyttö, jossa pitää siis suorittaa tietyt hallittavuusasiat tietyn ajan sisällä, kun on liittynyt jäseneksi. Tottisnäyttö on hieman harhaanjohtava nimitys, sillä tarkoitus ei ole tehdä liikkeitä millintarkasti, kuten tokossa. Nyt tottisnäyttö on jätetty kuitenkin pois ja eilen keskusteltiin siitä, että millä tavoin koiran hallitavuus sitten näytettäisiin. Siellä sitten eräs jäsen sanoi, että hänen mielestään hallittavuus kattaa ainoastaa sen, kun koira on vapaana metsässä etsimässä...(?)Ja, että esim. seuraaminen tai sivulletulo on vain temppu, joka on opetettu koiralle. Omasta mielestäni myös etsintätilanteen harjoittelut ovat temppuja mitä koiralle opetetaan. Kyllähän koiran pitää olla hallinnassa myös ennen etsintätilannetta ja kaikessa jokapäiväisessä toiminnassa.

Olen tässä yrittänyt vielä itse pohtia sitä, että miten pitäisi reagoida siihen, kun järjestöön hakeutuu sellainen koirakko josta nähdään pian, että koira ei sovellu toimintaamme. Onko oikein ihmistä sekä koiraa kohtaan, että koiraa yritetään monta vuotta kouluttaa etsintään, ilman toivottua tulosta? Onko ihminen itse niin sokea asialle, ettei ymmärrä tilannetta vai haluaako hän vain käydä treeneissä ja treenata kotona vaikka koira ei tilanteista nauttisikaan? Omasta mielestäni olisi reilua sanoa suoraa, että tämä toiminta ei valitettavasti sovi juuri tälle koiralla, mutta jos ihminen haluaa itse jatkaa toiminnassa mukana (siis ilman koiraa) niin se sopisi oikein hyvin.

En tiedä paljonko väkeä hakeutuu vuosittain mukaan, mutta uskoisin, että kysymys on n. kymmenestä ihmisestä. Jos ajattelee, että puolet niistä on potentiaalisia hälykriteerien täyttäjiä ja puolet ei, niin onhan se rerussien hukkaamista kouluttaa turhaan niitä viittä koirakkoa.

Silloin kun itse hain mukaan tein hyvin selväksi monelle jäsenelle Acun taustat ja halusin tulla kokeilemaan miten sopisimme toimintaan. Olin siis täysin valmis kritiikkiin ja siihen, että meitä ei hyväksyttäisi mukaan. Toisin nyt sitten kuitenkin on onneksi käynyt!:)

Veikkaan, että monet, jotka ovat mukana tässä toiminnassa eivät treenaa omalla ajallaan niin paljon mitä pitäisi. Tiedän itsekkin, että olisimme Acun kanssa edistyneet vielä enemmän jos tekisin harjoituksia ja muuta koulutukseen liittyvää enemmän. Voisin tässä nyt kansan edessä luvata, että kun saan pakun huollosta niin teen tarkan treenisuunnitelman joka päivälle ja noudatan sitä ahkerasti. Katsotaan sitten vaikka kesäkuun alussa mikä on tilanteemme.:)